Bok

Eggg

av Stein Erik Lunde

Prisvinner, kritiker- og salgssuksess! Boken Eggg har begeistret både lesere og kritikere og har kommet i flere opplag. Stein Erik Lunde mottok Brageprisen og Kulturdepartementets pris for beste barne- og ungdomsbok, og Kim Hiorthøy fikk Kulturdepartementets illustrasjonspris og gull i Årets vakreste bøker da boken kom i 1998. Siden har den blitt utgitt i en rekke land, bl.a. Sverige, Danmark, Frankrike og Tyskland. Boken finnes også i lydbok, og er en svært populær låne bok på biblioteket, spesielt skolebiblioteket!

Erik Gilbert Gustavsen er en helt alminnelig elleveåring. Han er tynn som en flis, bruker briller og spiller fotball. Og så tenker han mye på Line i klassen. Ellers er det vel ikke noe særlig mer å si om Gilbert, bortsett fra at Gilbert og egg ikke er noen særlig god kombinasjon.

 

«Som forfatter er jeg opptatt av å skrive om ting jeg har greie på. Og derfor, da jeg begynte å skrive «Eggg», hadde jeg bestemt at den skulle handle om en gutt som var allergisk mot egg. For det er jeg. Jeg vet hvordan det er å spise mat med egg i og kjenne at kroppen min ikke tåler det. Jeg vet hvordan det kjennes ut i magen når den har fått i seg noe som den ikke greier å ha der. Jeg vet hvordan det føles når eggematen stiger oppover i kroppen, presser seg mot halsen og opp i munnen. Og jeg vet hvordan det er når jeg må leite etter et sted å kaste opp, spy ut, det kroppen min ikke tåler. Jeg vet hvordan det haster, for jeg vil jo ikke at noen skal se meg kaste opp. Så det hadde jeg bestemt da jeg begynte å skrive «Eggg». Men alt det andre som skjer i boka visste jeg ikke om da jeg begynte å skrive. Jeg visste ingenting om den fæle tanta til Gilbert. Jeg visste ingenting om at han skulle bli forelsket i Line. De tingene kom liksom seilende inn i handlingen av seg selv. Og det er jo den fæle tanta som gjør at det blir en ordentlig fortelling. Det hadde ikke blitt noen god bok hvis den bare skulle handlet om at Gilbert spiste eggemat og gikk og spydde opp eggematen. For det at den fæle tanta dukket opp, gjør at boka ikke egentlig handler om en allergisk gutt. Den handler om hevn. Den handler om et barn som hevner seg på en voksen som oppfører seg dårlig. Og det aller morsomste å skrive var når jeg fant ut hvordan Gilbert skulle hevne seg. Jeg syns hevnen er akkurat passe brutal. Gilbert er min helt. Han gjør ting som jeg ikke hadde turt å gjøre selv»

-Stein Erik Lunde

Portrett Stein Erik Lunde

Stein Erik Lunde (født 22. november 1953 i Oslo) er norsk forfatter og lærer.

Stein Erik Lunde er oppvokst i Bærum, men har siden begynnelsen av åtti-tallet bodd på Nøtterøy i Vestfold. Han er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har arbeidet som lærer siden 1980, for tiden i halv stilling ved Horten videregående skole.

Han har utgitt nitten bøker, de fleste for barn og unge. Han har også skrevet dramatikk og annen scenekunst, sangtekster, noveller, essays og dikt. Han debuterte med kriminalromanen Ingenting ruster som han skrev sammen med Harald Skjønsberg i 1982