Lyd

Når vi snakker om lyd på film, så skiller vi mellom OPPTAKS lyd og lyden vi legger på i etterkant, i ETTERARBEIDET. Opptakslyden er den lyden vi tar under innspillingen og det er først og fremst skuespillernes replikker. Når filmen er ferdig klippet, så begynner man å legge lyd til bildet.

I tillegg til replikkene fra opptak, legger man inn ekstra lyder (pust, latter osv) eller replikker fra skuespillerne (ettersynk). Så legger man atmosfærelyd (lyden av stedet de er), foley (lyden av skritt, eller det som beveger seg i bildet) og effektlyder.

Effektlydene er veldig avhengige av hvilken type film det. Er det en komedie? En skrekkfilm? Er vi i et virkelig univers, eller et fantasiunivers? Alt dette må lyddesigneren og regissøren ta stilling til når de skal bestemme hvordan lydbildet skal være, og hvilke effekter de vil bruke for å skape den riktige stemningen eller effekten.

Til høyre er noen lydknapper hvor du kan høre noen lyder som er spesielle for denne filmen.

154-02-12-2015-gilberts-grusomme-hevn-maipo-film-foto-erik-aavatsmark

Her er Regissør Hanne Larsen sammen med lydteamet på opptak.

dsc06149

 Den store bustete grå «kosten» er mikrofonen på stang som de bruker for å få best mulig OPPTAKSLYD av skuespillerne når de snakker.

dsc06205

IMG_5415

Her sitter lyddesigner Bent Holm i lydstudioet og gjør ETTERARBEIDET på lyden. Han gjør opptak av lyder og henter lyder fra arkiv. Han klipper dem sammen og lager et helhetlig LYDBILDE. Ofte må lyddesigneren ut av studio for å gjøre egne lydopptak som skal bli til spesielle lydeffekter.

IMG_5222

Her er de ute for å gjøre opptak av hønelyder som kan brukes i filmen. Øverst til høyre finner du to knapper med hønelyder. OPPTAKSLYDEN av hønene, og EFFEKTLYDEN som ble laget av dette.

IMG_5211

Lyddesigneren har også ansvar for at MUSIKKEN til filmen fungerer godt sammen med lydbildet og mikser til slutt alle lydene og musikken samlet slik at alt høres riktig ut.

Gilberts grusomme hevn har mye spennende lyd – prøv og hør etter når du ser filmen!

 

comments powered by Disqus

Tilbake til innlegg